Tijd om uw woning duurzaam te verwarmen
Uw huidige cv ketel is aan vervanging toe en u overweegt het plaatsen van een warmtepomp?
Wat zijn de mogelijkheden, de investeringskosten en is mijn woning daar wel voor geschikt? Uw gasverbruik zal aanzienlijk dalen, daarentegen zal uw elektrisch verbruik toenemen, maar wat wordt dit verbruik?
Climatechniek adviseert u hier graag in!
De verschillende soorten warmtepompen:
- lucht-luchtwarmtepompen
- lucht-waterwamtepompen
- water-waterwarmtepompen
- bodem-waterwarmtepompen
- hybridewarmtepompen
De ideale situatie voor een warmtepomp?
De levensduur van een warmtepomp is vergelijkbaar met de levensduur van een HR-gaswandtoestel. Een warmtepomp is echter niet voor alle situaties geschikt. Een warmtepomp werkt met lage aanvoer temperaturen van 40-45 graden, dit is aanzienlijk lager ten op zicht van een cv ketel, welke een aanvoer temperatuur levert van 70-80 graden. Het afgifte systeem dient hierop afgestemd te worden, namelijk lage temperatuur verwarming systeem zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.
Daarnaast moet u er rekening mee houden dat een warmtepomp installatie technisch meer ruimte in beslag neemt dan een cv ketel, denk aan een voorraad boiler voor het tapwater en een buffervat voor het cv-zijdig gedeelte.
Het niet tot nauwelijks afnemen van aardgas, maakt een warmtepomp duurzaam, echter zal uw stroom verbruik toenemen. Heeft u zonnepanelen of bent u van plan deze te laten monteren? Het is een technische mooie combinatie.
Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?
Om zowel particuliere als zakelijke gebruikers te stimuleren tot het overstappen op duurzame oplossingen, heeft de Rijksoverheid een investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Dat betekent dat u een financiële tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
Dit zijn de voorwaarden (particulier) om in aanmerking te komen voor subsidie:
- U bent eigenaar van de koopwoning en het is uw hoofdverblijf (of wordt uw hoofdverblijf direct na renovatie).
- De warmtepomp is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product.
- U laat de warmtepomp installeren in een woning die gebouwd/bewoond is voor 1 juli 2018 of waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 bij de gemeente is aangevraagd.
- De warmtepomp is geïnstalleerd voordat u een aanvraag gaat doen.
- U heeft de warmtepomp na 30 juni 2020 laten installeren
- De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
- U bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van uw warmtepomp.
- U kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van uw warmtepomp nog subsidie aanvragen indien uw aanvraag niet gepaard gaat met een aanvraag voor een isolatiemaatregel. Wanneer u uw aanvraag combineert met een isolatiemaatregel geldt dat u tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
- U heeft geen recht op subsidie als u al eerder een andere subsidie voor de betreffende warmtepomp heeft ontvangen.
Op hoe veel subsidie u precies recht heeft, is afhankelijk van o.a. de energieprestatie, het vermogen en het merk van de betreffende warmtepomp. Het is dus slim om voor de aanschaf van een warmtepomp te controleren of u met het apparaat in aanmerking komt voor subsidie. Over het algemeen kunt u echter uitgaan van een bedrag tussen de € 1.000 en € 3.000.
Voor ondernemers is er tot slot de Energie-investeringsaftrek (EIA)
Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
Climatechniek adviseert en helpt u graag bij de subsidie aanvraag.
Als erkend en F-Gassen gecertificeerd installateur plaatsen en onderhouden wij warmtepomp installaties.
Bent u geïnteresseerd of heeft u advies nodig, neem contact op!